top of page

Vanaf hier ging het bergafwaarts.


Het punt dat ik merkte dat het bergafwaarts ging was niet in één oogopslag te zien. Langzaam aan werd ik wat meer overprikkeld en ik merkte zelf dat ik telkens vaker moe was bij het opstaan in de ochtend. Het maakte niet uit of ik dan 5 uur slaap had of 8 uur slaap gehad. In beide gevallen werd ik moe wakker. Alles wat er om mij heen gebeurde kreeg van mij een negatieve reactie.

Dit werd beïnvloed door zowel jeugd trauma`s als de actuele zaken die er speelde. Een daarvan heb ik al eerder benoemd. De lockdown die we 3 keer te verduren kregen. De discussie die uitbraken en dan ook de energie van de mensen om mij heen. Het ging op werk ook niet meer.

2022 waren er op werk een hoop veranderingen. Nu brengt dit altijd wel wat interne weerstand met zich mee, maar nooit zoveel als dit jaar. Ik had erg het gevoel alsof ik als een vlieg in een spinnenweb vast zat en er maar niet uit kon komen. Bewoog ik links was er weer een conflict en bewoog ik rechts idem dito. Ik heb het wel bij mijn leidinggevende aangegeven. Ik gaf aan dat mijn batterij op was en die niet meer kon opladen. Dan ben je 4 dagen vrij en laat je batterij een beetje op, maar dan is dat op na je eerste beste werkdag weer leeg. Thuis werd het ook een probleem. Ik werd boos om de meeste onbenullige dingen. Liep met onweer in mijn hoofd en dat was duidelijk voelbaar voor de mensen om me heen in huis. Ik had ook al in 2022 nergens meer zin in. Je had geen zin om te niksen en geen zin om iets te doen. Alles en overal waren er drempels.


Nu komt het dat ik naar mezelf ook niet aardig was. Ik vond mezelf altijd te min. In mijn ogen deed ik mijn gezin altijd te kort of ik vond dat ik altijd te weinig deed. Ik schaamde mij voor mijn gedrag. Het kon een hele dag gezellig zijn en dan is er één klein conflict en ik loop de hele dag met onweer in mijn hoofd. Het frustreerde mij enorm. Dus ik werd weer boos op mezelf. Het koste energie om een masker voor te houden. Ik kon het soms ook niet meer opbrengen om langs te gaan bij mensen omdat ik de vraag: hoe gaat het? niet eerlijk kon beantwoorden. Ik kan niet met een leugen aankomen bij mensen waar ik om geef. Ik ga niet zeggen het gaat goed als het niet goed gaat.


Ik merkte in het laatste kwartaal van 2022 telkens meer van dit soort momenten. Drukke winkels kreeg ik al snel een paniekaanval. Soms was ik op tijd in mijn auto zodat ik daar in huilen kon uitbarsten, maar het gebeurde ook weleens dat ik bij de Albertheijn al snikkend met rode ogen mijn boodschappen stond af te rekenen. Gelukkig waren er al zelfscan kassa`s.


Nu spoel ik even door naar 27 december 2022. De dag van mijn ziekmelding. Nu was dit mijn allergrootste drempel. Ik zou mijn werkgever moeten bellen om mij ziek te melden. Wat ga je vertellen? wat zal hij gaan zeggen?

In de vier jaar dat ik op mijn huidige locatie werkzaam was had ik mij nog niet één keer ziekgemeld. Dit vond ik dus ook heel eng. Ook omdat ik mezelf al aan praatte dat ik een aansteller was en gewoon even twee weken vrij nodig had en dan gewoon maar weer aan het werk moest gaan. Gelukkig was mijn manager op dat moment heel begripvol en wenste mij beterschap. Ik dacht zo nu kan ik weer even op adem komen. Even een paar weken uitrusten en dan kan het wel weer. Natuurlijk wist ik nog niet dat ik in feite in een burn-out zat. Ik had wel gelijk contact gezocht met de huisarts om een gesprek te regelen bij de praktijkondersteuner ( POH-GGZ). Daar zou ik mijn verhaal gaan doen en ik had gehoopt net zoals in het verleden dat een paar gesprekken daar mij wel weer op de rails zouden brengen, maar helaas was dat niet waar.

Hierover een volgende keer meer.Bedankt voor het lezen en mocht u iemand kennen die in dezelfde situatie zit, deelt u dan mijn website.

Ik hoop namelijk door mijn verhaal te vertellen dat ik hun kan bereiken die het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan.

Praten over wat je dwars zit brengt al een klein beetje verlichting. Ik hoop dat mensen te kunnen geven. Ik weet zelf hoe belangrijk dat is. Heeft u zelf vragen of wilt u zelf praten dan bent ook u van harte welkom.

stuur dan een mail via mijn contact pagina.


fijne dag,


E Bering


Comments


Search By Tags
bottom of page