top of page

Moet de man meer verdienen?


Beste lezers,

De afgelopen week heb ik via verschillende social media kanalen gevraagd waar ik mijn blog aan toe zou wijden. Er waren twee keuzes.

1. Moeten mannen meer verdienen binnen het gezin?

2. Het effect van een lager inkomen hebben dan je vrouw.

De meeste kozen toch voor een combinatie van de twee en daar ga ik mijn blog dan ook aan toe wijden.

1. Moeten mannen meer verdienen binnen het gezin?

Ik denk dat moeten wel een heel sterk woord is. Ben je heel erg van de oude stempel dan zeg je toch direct ja. De man brengt eten op tafel en de vrouw zorgt voor de kinderen. Dit was vroeger natuurlijk de norm en ook financieel haalbaar in vergelijking met de huidige economische beperking waar we in zitten. De vrouw is gaan werken en toen kregen we ineens allemaal nieuwe vacatures binnen de branche kinderopvang. De man moet niet meer verdienen. Daar is het de tijd niet meer naar.

2. Het effect van een lager inkomen hebben dan je vrouw.

Het is natuurlijk wel een probleem dat als jij het beeld voor je hebt dat jij als man voor je gezin moet zorgen op financieel vlak dat je dan minder verdient. Dat kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Je hebt niet door gestudeerd waardoor je niet zo een goede baan hebt. Je zit misschien zonder baan en in de WW uitkering. Je wilt graag werken, maar er is geen werk waar voor je geleerd hebt en dan moet je een baan accepteren die onder je niveau is en het salaris is net genoeg of niet genoeg om je vaste lasten te betalen. Dit is dan wel een probleem waar je niet altijd gelijk iets aan kan veranderen.

Je voelt je geen man meer. Je kan je gezin niet financieel onderhouden. Je krijgt een golf van onzekerheid over je heen. Je voelt je waardeloos. Je wist ooit wat het was om een man te zijn. Je had een goed inkomen en kon af en toe wat leuks voor je vrouw kopen of gezellig uit eten. Je kon je kind alles geven wat het wilde. Alles is je afgenomen. Het is gewoon pijnlijk als je als man bij je vrouw moet aankloppen om te vragen of ze een deel van je rekeningen kan betalen. Veel mensen zullen zeggen: maar in een gezin doe je het met zijn tweeën. Dat is misschien wel zo, maar met het beeld dat man de hoofdkostwinnaar is in je hoofd heeft dat argument geen waarde. Kan je er depressief van worden? persoonlijk denk ik van wel. Je mannelijkheid en trots is gekrenkt. Ik zou niet weten hoe ik er mee zou moeten gaan. Het is een zware strijd die als je volhoud ook wel te boven komt. Als je een leuk gezin heb is het handig om te gaan kijken naar het feit dat er zoveel mooi momenten zijn die geen geld kosten of überhaupt geld voor nodig is. Samen even lekker aan de eetkamer tafel iets leuks knutselen of een spelletje doen. Samen lekker een film kijken met lekkernijen erbij. Het is misschien niet prettig om in die positie te moeten verkeren dat je minder verdient dan je vrouw, maar leg je focus op de tijd die je met je gezin door brengt. Geluk kost niks en als je echt gelukkig wil zijn vind het geluk jou. Je moet er wel in blijven geloven dat ook voor jou geluk is weggelegd.

- E.Bering -

Search By Tags
bottom of page